Ooit was Nederland op het gebied van cannabis het stoutste jongetje van de klas. Dat is al lang niet meer zo. In Canada en enkele staten van Amerika is de markt voor medicinale cannabis al enkele jaren vrijgegeven. Dat heeft geleid tot het ontstaan van enkele enorme beursgenoteerde ondernemingen, zoals Canopy Growth en Aurora.
De markt voor recreatieve cannabis volgt mogelijk later in een aantal staten. En in sommige staten zoals Nevada is het al vrij. In -Nederland is het nog lang niet zo ver. Maar ook hier groeit de markt voor medicinale cannabis hard, en komt er een beperkt experiment met legalisering van recreatieve cannabis. Dat zou de legale teelt van cannabis interessant kunnen maken voor groente- en siertelers.
Cannabis telen is echter meer dan de kas vol wietplanten zetten. Voor medicinale cannabis vraagt het grote investeringen in het productieproces, zoals voorgeschreven door het Bureau Medicinale Cannabis. Daarbij gaat het om zaken als hygiëne, beveiliging en alles registreren. Maar dit zijn duidelijke regels en hier is aan te voldoen.
Ingewikkelder wordt het bij de teelt voor recreatieve doeleinden. Hier spelen een aantal onzekerheden mee. Zo duurt het experiment maximaal zes jaar, en daarna wordt het afgebouwd. Het onderwerp ligt politiek erg gevoelig. Ook is het nog maar de vraag of de wetgeving op de praktijk gaat aansluiten. Als ik zie hoe men in Nederland al worstelt met zoiets eenvoudigs als een RUB-lijst, dan belooft dat weinig goeds. En er kan wrijving ontstaan met het criminele circuit, dat zijn belangen wil verdedigen.
De verdiensten kunnen misschien groot zijn, maar de risico’s ook. Ikzelf zou mijn geld daar niet op inzetten. Maar ik ben ook geen ondernemer.
Deze Kijk op de Week staat in het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 20 van vrijdag 18 mei 2018.